kekeme-tedavi

Hipnoz kekemelik tedavisinde uzun yıllardan beri uygulanmaktadır. Genelde olumsuz düşünceleri değiştirmek amaçlı kullanılmaktadır. Kekemelik genelde belli bir yaştan sonra ve bir travma sonucu ortaya çıkar.

Genelde bu bir korkudur. Korkan çocuk gerilir, nefes kontrolünü kaybeder ve kekelemeye başlar. Ailenin yanlış tutum ve davranışları sonucunda bu kekeleme durumu kalıcı bir hal alır. Hipnoz ile kekeme ilk travma geçirdiği ana götürülür. İlk olmuş olay esnasında yaşadığı olumsuz duygular boşaltılır. Olay yeniden olumlu bir şekilde yapılandırılır. eğer kekemenin ilk olayda kızgınlık ve öfke duyduğu birileri varsa af terapisi uygulanır.

Kekeme zaman içinde rahatlar. Ayrıca kekeme korku heyecan yaşadığı ortamlara imajinasyonla götürülür. Kendisi için korkunç olan bu ortamların sandığı gibi olmadığı

hipnozla gösterilir. Kekeme gerçek hayatta bu tür bir ortamla karşılaştığında daha önce hipnoz altında aynı ortamı yaşadığı için tepki göstermez.

Hipnoz kekemelik tedavisinde etkilidir. Ama tek başına yeterli değildir.

Çünkü kekemeliğin düşünce-davranış-duygu gibi bir çok boyutu vardır. 9 yaşında aldığım bir kekeme hipnoz esnasında derin bir transa girdi. Regrasyon (yaş geriletmesi) yaptım. Kekeme çocuk 2 yaşlarına doğru gitti. O anda korku dolu anlar yaşamaya başladı. İlk olaya ulaşmıştım. Yaşadığı olayı anlatmasını istedim. Beşikte yattığını ama nefes alamadığını, çok acı çektiğini anlattı. Gerekli telkinleri verdikten sonra transtan çıkardım. Olayı çocuğun babası ile konuştum.  Gerçektende çocuk 1,5-2 yaşlarında beşikte boğulma tehlikesi atlatmış. Babası kendisini son anda kurtarmış. Beşikten düşerken beşiğin kenarına asılmış.

Kekemelik olayı da bu kazadan sonra başlamış. Hipnoz altında bu olayı yeniden yaşaması ve olumsuz duyguların boşaltılması çocuğu çok rahatlattı. 15 yaşındaki başka bir kekeme ise ilk olaya 3 yaşında ulaştı. Evde öğleden sonra uyurken pencereden giren bir kedi üzerine zıplamış ve çocuk korkmuş. Kekemelik o olayla başlamış. Aynı şekilde duygu boşalımı yapıldıktan sonra kekeme üzerinden büyük bir yükün kalktığını söylemişti. İşte hipnoz kekemelikte etkili ama tek başına yeterli değildir her vakada.